243

0

Jak składować drewno kominkowe?

Wydawać by się mogło, że składowanie drewna kominkowego to prosta sprawa, jednak tak naprawdę jest to proces wymagający odpowiedniego przygotowania. Właściwe przechowywanie drewna przekłada się bezpośrednio na jakość płomienia i obniżenie ilości szkodliwych substancji emitowanych do atmosfery.

Przygotowanie drewna do sezonowania

W procesie przygotowania drzewa do palenia w kominku największe znaczenie ma to, by osiągnęło ono właściwą wilgotność. Przed pozostawieniem drzewa do suszenia konieczne jest porąbanie go na szczapy. Idealna grubość szczap wynosi od 7 do 15 cm, a długość – około 30-40 cm. Dzięki temu drewno zyskuje wystarczającą powierzchnię do odparowania wilgoci.

Jak przechowywać drewno kominkowe?

Sprzedając produkty w naszym składzie drewna kominkowego we Wrocławiu, zawsze przypominamy, że należy chronić je przed deszczem. Wilgotne drewno nie tylko gorzej się pali, ale także wydziela więcej dymu i kopci. Warto również pamiętać o zapewnieniu odpowiedniej wentylacji, która pozwoli na szybsze wysuszenie drewna. Najlepszym rozwiązaniem jest składowanie drewna pod wiatą lub zadaszeniem, które zabezpieczą je przed opadami atmosferycznymi, jednocześnie umożliwiając swobodny przepływ powietrza. Miejsce to powinno być suche i dobrze nasłonecznione, a same szczapy ułożone w taki sposób, aby nie stykały się bezpośrednio z ziemią – można je na przykład ułożyć na paletach.

Jak długo należy sezonować drewno do kominka?

 

Czas sezonowania drewna kominkowego może różnic się w zależności od jego gatunku. Jeśli zachowane są odpowiednie warunki składowania, drzewa takie jak sosna, świerk czy brzoza wymagają około dwóch lat suszenia. Z kolei drewno dębowe ze względu na swoją gęstość powinno być sezonowane przez trzy lata, aby uzyskało optymalne parametry spalania.

Zostaw ocene:

Ocena: 0/5 (0 glos(-ów))

Brak komentarzów

Masz Pytania?

Napisz do nas

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić Ci najlepszą jakość na naszej stronie! Polityka prywatności

Rozumiem